Za prvog modnog dizajnera koji nije predstavljao samo krojaca bio je Carls Frederik Vort (1826–1895). Pocetkom 20. veka sva visoka moda poticala je iz Pariza i Londona. Odeca koju su nosile moderne zene iz “Belle Epoque” (kako se ova era nazivala u Francuskoj) bila je veoma slicna odeci koju je kreirao Carls Vort.

Slika 1. 1900. godina – Elizabet Dreksel

1910 . godina je bila inspirisana orjentom i istocnjackom kulturom, sta je sve prouzrokovala predstava Seherezade. Pol Poaro je bio prvi kreator koji je u modu uveo istocne uticaje, njegove klijentkinje su vrlo brzo postajale zene iz harema, ili su izgledale kao gejse. Noseni su turbani, siroke pantalone, itd. U ovom periodu razvijao se specifican nacin bojenja materijala i tkanja.

Slika 2. 1910.- model Pola Poaroa

Nakon Prvog svetskog rata moda se drasticno promenila. Bufant je uveo paz frizure, suknje sa dugim linijama, nesto slicno keceljama nosenim iznad kolena, korseti su bili zabranjen, dok su zene nosile odecu iz ormara svojih mzeva. Najvazniji dizajner u ovom periodu bila je Koko Sanel, koja je popularisala paz frizure, male crne haljine, “Jersey” nacin tkanja, kao i nakit.

1930. godine pod uticajem velike ekonomske krize, kreacije su bile feministickije, zenstvenije i neznije nego u prethodnom periodu. U tom periodu bile su popularne uze haljine koje su pratile liniju tela. Salvador Dali je doprineo razvoju modnog ali i industrijskog dizajna dizajnirajuci sesire – cipele, sako na kome su bile prisivene staklene case, telefon jastog, itd.

Slika 3. – Moda 1936. godine

1940. novi modni centar postaje Nju Jork, dok nemci preuzimaju uticaje iz Pariza. Utvrdjena su pravila da se ne sme koristiti vise od 4 m tkanine za kapute, i ne vise od 1m tkanine za bluze. Takodje nijedan kais nije smeo biti sri od 4 cm.

 

Slika 4. – moda 40tih godina

Moda 1950ih, daleko od toga da je bila revolucionarna i progresivna, nosila je veliku dozu nostalgije ka prosloscu. Drustvo 20ih i 30ih duboko je verovalo u napredak, 50ih je bilo opreznije. Ako zanemarimo cinjenicu da su zene imale pravo glasa, pravo da voze svoje automobile, da rade, izabrale su da nose haljine raskosnih materijala, sa korsetima i suknjama do pola lista.

 

Slika 5. – moda 50tih godina

Do 1960ih, Pariz je smatran za centar mode sirom sveta. Ali izmedju 1960. i 1969. dogodila se velika promena u svetu mode.Od 1960. nije postojao jedan jedini trend, vec sirok spektar mogucnosti, povezan sa svim uticajima na razlicite delove ljudskog zivota.Mladi ljudi su imali veliki uticaj na modnu industriju. Po prvi put u istoriji, postojao je nezavistan pokret mode mladih koja nije bila povezana sa modom starijih.

Slika 6.- moda 60tih

1970-te, naizvane po nadimcima ‘ja’-dekada, ili ‘zadovolji sebe’, smatrana je kao kraj dobrog ukusa sa jedne strane, dok sa druge strane kao pocetak sjajnog ukusa. Dekada je pocela sa uticajem hippie izgleda koji je nastao krajem 60ih. Farmerke su bojene, noseni su indijanski salovi i tunike sa stampanim cvecem. Zalagalo se za prava pripadnika crne rase, sto je bilo pod uticajem soul muzike nastale u SAD, tako da su pod uticajem Dzejms Brauna, Dajane Ross i mnogih drugih preuzimane afro frizure i djonova na platformu. U Londonu veliki uticaj je imao pank pokret. Razvijala se i moda pod uticajem glam roka i pop arta.

Slika 7. – moda 70tih

1980ih najuticajniji dizajneri popularisali su naramenice koje su davale utisak sirih ramena, i naglasavanje zenske figure. Nastaju novi materijali, viskoza i likra. Inspirisani flamenkom, javljaju se suknje sa karnerima, materijali na tufne, kozne jakne…Najuticajniji modni dizajneri bili su Dona Karan, Manolo Blanik kao i Ralf Loren.

Slika 8. – haljina 80tih

1990ih moda se okrece 80im i 70im godinama. Popularna je bila ready-to-wear odeca tj. odeca napravljena u standardnim velicinama. U ovom periodu velikom brzinom se razvijaju modne kuce Gucci i Prada, takodje i Dolce & Gabbana koji su razvijali modu inspirisanu Markiz de Sadom, visokim platformama i korsetima. Veliki uticaj na modu tog doba imali su bendovi poput Nirvane, Stone Temple Pilots, pa su u to vreme bile popularne Doctor Marten’s cipele i Chuck Taylor’s patike kod nas poznate kao “starke”, nosile su se iscepane farmerke i karirane kosulje kao i kozne jakne. Takodje rap bendovi su ostavili svoj uticaj, pa su Nike Jordans patike bile takodje u trendu.

Slika 9. – “Starke”

2000tegodine se osvrcu u proslost, trazeci inspiraciju u 60tim, 70tim, 80tim i 90tim godinama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: